Wat zijn de voordelen van RFID in IoT en is het veilig?

Wat zijn de voordelen van RFID en is het veilig?

In dit artikel bespreken we wat de voordelen van RFID zijn en of het veilig is. Ontdek hoe RFID werkt en wat RFID betekent voor het Internet Of Things (IoT) landschap. Naast de diverse RFID-toepassingen bespreken we ook de nadelen van RFID en of RFID een veilige technologie is, waarin onze privacy gewaarborgd is.

Wat is RFID?

De afkorting RFID staat voor “Radio Frequency Identification”. RFID is een technologie die we ongemerkt steeds vaker gebruiken in ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld voor het maken van contactloze betalingen met onze bankpas of creditcard.

Hoe werkt RFID?

Gegevens uitwisselen met RFID kan dankzij een tag of RFID-chip en een speciale RFID-lezer. Zo’n RFID-tag bestaat uit twee componenten, namelijk een gegevensprocessor en een antenne. De RFID-tags kunnen handmatig worden gelezen met speciale RFID-handscanners of automatisch door scanapparaten.

Hoe kan je RFID gebruiken en diverse toepassingen

Bijna iedereen maakt al gebruik van RFID in de supermarkt door het maken van contactloze betalingen bij de kassa. Maar er zijn nog veel meer toepassingen voor RFID.

Wat zijn de voordelen van RFID?

RFID werkt bijzonder snel en het is heel eenvoudig om toe te passen. De data van één of zelfs meerdere objecten kunnen in slechts enkele milliseconden worden gescand en geanalyseerd. Het geautomatiseerde proces van RFID leidt tot significante kostenbesparing en verbetering van efficiency.

Wat zijn de nadelen van RFID?

De kosten bij aanvang om een compleet RFID-systeem, proces en integratie met bestaande systemen op te richten kunnen hoog zijn. Daarnaast kunnen RFID-tags alleen worden uitgelezen als ze in een beperkt bereik en afstand zijn tot de RFID-scanner. Ook kunnen sommige materialen zoals metalen en vloeistoffen het scanproces nadelig beïnvloeden. RFID-processen en gegevens moeten altijd streng worden beveiligd en gecontroleerd, om dataprivacy en security incidenten te voorkomen.

Wat is het verschil tussen actieve en passieve RFID?

Bij RFID maken we onderscheid tussen actieve en passieve RFID. Actieve RFID-tags hebben een ingebouwde batterij, waardoor ze zelf (actief) gegevens kunnen uitwisselen met een RFID-reader. Een passieve RFID-tag heeft geen ingebouwde batterij en heeft externe energie nodig van de RFID-reader, zodat de in de RFID-tag opgeslagen gegevens kunnen worden uitgelezen.

Welke verschillende RFID-frequenties bestaan er?

Bij RFID onderscheiden we ook drie verschillende golflengtes: de lage, hoge en ultrahoge RFID-frequentie. Hoe hoger de RFID-golflengte en frequentie, des te groter wordt de afstand waarin de RFID-tags kunnen worden uitgelezen. Dit varieert van enkele centimeters bij de lagere tot aan enkele meters bij de hogere frequentie.

Is RFID veilig en is de privacy gewaarborgd?

Omdat RFID-tags tot enkele meters kunnen worden uitgelezen stellen steeds meer mensen zich de vraag “Is RFID veilig en is de privacy van mijn gegevens gewaarborgd?”

De data op RFID-tags en scanners kan worden versleuteld door middel van encryptie, waardoor het uitlezen door criminelen wordt voorkomen. Niet beveiligde RFID-tags en software kunnen kwetsbaar zijn voor RFID denial of service (DOS) aanvallen, RFID sniffing en spoofing. Hierdoor kunnen systemen potentieel worden gehackt en geïnfecteerd met virussen.

RFID is veilig als u samenwerkt met een ervaren expert op het gebied van ontwerp, implementatie en beveiliging van innovatieve RFID-oplossingen. Het gespecialiseerde Belgische bedrijf Code Care kan u hierover meer informatie verstrekken.

Wat betekent RFID voor IoT en industriële toepassingen?

RFID maakt deel uit van het Internet Of Things (IoT) landschap. Want dankzij de tracering, identificering en monitoring functies van RFID, kan allerlei nuttige data onderling worden uitgewisseld.
RFID kan voor optimalisatie van diverse industriële toepassingen worden ingezet. Bijvoorbeeld:

RFID-tags, readers en software vinden we terug in diverse IoT toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan slimme tags in smart home alarminstallaties, patiëntgegevens in de gezondheidszorg en real-time routeplanners in het openbaar vervoer.

Lees hier meer artikels